Tillen, ja en Nee

Tillen, je kunt zelf kiezen of je je rug veilig of onveilig gebruikt

Veel mensen bukken en tillen op een verkeerde manier. Dit kan zorgen voor acute rugklachten of voor problemen op de lange termijn. Rugklachten vormen een veelvoorkomende reden voor verzuim. Daarom is het belangrijk mensen te leren hoe veilig tillen in zijn werk gaat. Met de tiltraining van STEP Nederland worden veel problemen voorkomen en is herhaling van klachten verleden tijd. Zie ook de site tillen.nl met informatie over reminder- en biofeedback hulpmiddelen die STEP Nederland heeft ontwikkeld om veilig tillen daadwerkelijk goed aan te leren

STEP Nederland is een landelijke organisatie die speciaal is opgericht om rugklachten, nekklachten en andere ergonomische problemen te verhelpen. Wij maken gebruik van vier pijlers waarmee we op een transparante manier organisaties en bedrijven op de hoogte stellen van de problematiek rondom onveilige tiltechnieken en hoe deze verbeterd kunnen worden.

Meer weten? Lees meer over ons

Veilig tillen is overal belangrijk

Er zijn veel situaties waarin zwaar tillen kan voorkomen. Tillen in de zorg wordt vaak op een verkeerde manier gedaan, maar gelukkig zijn er ook vaak tilliften die het de zorgverleners makkelijker maken. Andere situaties waarin problemen op de loer liggen: tijdens begin zwangerschap, een wasmachine verplaatsen, werken in de bouw.

Kortom, het is wel duidelijk dat zwaar tillen in verschillende situaties voor klachten kan zorgen. Daarom is het handig om tiltraining te volgen, of in ieder geval onze tips te lezen.

Wat zegt de Arbowet lichamelijke belasting?

In de Arbowet staan alle regels waar een bedrijf op het gebied van veiligheid en andere arbeidsomstandigheden aan moet voldoen. De Arbowet Tillen is een handig naslagwerk om er achter te komen of er in uw bedrijf of organisatie wel veilig getild wordt. De diensten die STEP Nederland levert zijn daarom ook allemaal in overeenkomst met deze wet.

Wat zegt de Arbo nu eigenlijk? Het belangrijkste is om te weten wat het Maximaal Tilgewicht Arbo is. Met de zogeheten NIOSH-methode wordt vastgesteld of dit gewicht niet wordt overschreden. Het is afhankelijk van de omstandigheden, maar u kunt uitgaan van een Arbo Tilgewicht van 23 kilogram.

Vragen? Neem contact met ons op

Rugklachten voorkomen doet u zo

Tillen, wetenschappelijk verantwoord

Tillen. De STEP tiltechnieken zijn wetenschappelijk verantwoord

Of uw werkzaamheden nu vooral duwen, bukken, hijsen of tillen betreffen, in alle gevallen liggen rugklachten op de loer als er geen goede techniek wordt toegepast. Om ervoor te zorgen dat er in uw bedrijf of organisatie minder ziekteverzuim wegens rugklachten is, kunt u onze hulp inschakelen. Met diensten op locatie en handige preventiemethoden worden rugklachten optimaal teruggedrongen.

Zorg er in ieder geval altijd voor dat de werknemers in uw bedrijf op een aantal dingen letten: niet te vaak tillen,  niet teveel tegelijk, de rug veilig gebruiken  en zo zijn er nog wel meer op te noemen, zoals hulpmiddelen bij tillen, tilbanden, ook wel draagbanden of draagsingel genoemd, die bij het verplaatsen van zware voorwerpen (wasmachines, drogers, piano’s) erg rugontlastend kunnen zijn.

tilband, draagband, draagsingel

Een rugontlastende tilband, draagband, draagsingel

 

Als u eens deskundig advies wilt hebben van iemand uit ons professionele team, neem dan contact op met STEP Nederland via step@2.step.nl of bel 074 – 250 28 28.