Birgite Kasen-Lips,  Adviseur Birgite Karsen-LipsPersoneel & Organisatie bij Heembouw B.V vertelt over de samenwerking met STEP. 

Heembouw heeft een kleine 230 medewerkers. Heembouw is gespecialiseerd in bedrijfsruimten, kantoorrenovaties en woningbouw, nieuwbouw, woningrenovatie, transformatie en woningontwikkeling.

 

 

Uit de running met een nekhernia

“Een van onze medewerkers was al een half jaar uit de running als gevolg van een nekhernia”, vertelt Kasten-Lips. “Toen een half jaar fysiotherapie niet het gewenste herstel bracht. wilde onze medewerker wel de trainingsmethode van STEP proberen. Achteraf had hij gewild dat hij dit veel eerder had gedaan. Hij is inmiddels geheel hersteld en heeft zijn werkzaamheden volledig hervat;

 

Groepsgewijze STEP training

Als werkgever wacht Heembouw niet tot iemand daadwerkelijk verzuimt. Kasten-Lips:  ‘zo hebben we voor alle medewerkers die ooit verzulmd hadden door rugklachten op vrijwillige basis de rugtralning BackPerfect van STEP gegeven om ze bewust te maken hoe hun dagelijkse handelen effect heeft op de belasting van hun rug.

 

Individueel STEP programma

Voor medewerkers die alsnog uitvallen met rugklachten start Heembouw direct een individueel programma. Het begint bij een huisbezoek door de STEP Instructeur:  hoe functioneert iemand thuis? Daarna volgt een bezoek op de werkplek: hoe beweegt iemand daar? Daarbij wordt ter plekke getraind, totdat het in het systeem van de werknemer is ingebakken. Bijkomend voordeel bij deze integrale aanpak is het feit dat andere medewerkers zich ook bewust worden van hun houding en daarbij elkaar stimuleren op een duurzame manier te werken.”

Martine van der Meijde, Medewerker HRMMartine van der Meijde, medewerker HRM bij Vink Kunsstoffen vertelt over de samenwerking met STEP.

Vink is één van de langst bestaande bedrijven op het gebied van verkoop en distributie van kunststof halffabrikaten. Vink is al 43 jaar gevestigd in Didam en is uitgegroeid naar een organisatie met ruim 200 medewerkers.

 

 

Bij uitval direct naar STEP voor het aanleren veilig lichaamsgebruik. 

Natuurlijk gebeurt het soms ook dat een medewerker toch uitvalt door fysieke klachten. Als iemand door de rug is gegaan bijvoorbeeld. Vaak krijgen deze medewerkers van een huisarts het advies om rust te houden. Inmiddels weten we dat een paar dagen rust wel goed is, maar daarna juist (veilig) bewegen het middel is om van de klachten af te komen. Met de begeleiding van STEP zijn deze medewerkers veel sneller weer terug op de werkvloer. Zij worden indien nodig door STEP thuis bezocht, zij krijgen theorie over de klachten, ze krijgen oefeningen om de klachten te verminderen en daarnaast dus ook les in hoe zij hun  lichaam moeten gaan gebruiken om klachten in de toekomst te voorkomen.

 

STEP ook op kantoorwerkplekken

Momenteel hebben we STEP ingezet op kantoor. Zij gaan alle werkplekken van het kantoorpersoneel bekijken en aanpassen. Zij doen dan metingen en geven aan hoe men het beste op zijn stoel kan zitten, hoe het scherm moet staan, hoe de houding moet zijn, etc. Ook hier krijgen we zeer positieve reacties van terug. Medewerkers die klachten ervaren, merken nadat STEP geweest is, gelijk verbetering. En dat is wat we hiermee natuurlijk willen bereiken!

 

STEP levert geld op

Al deze inzet van STEP kost natuurlijk wel geld. Maar onderaan de streep is dit geld al snel terug verdiend. Daarnaast kijkt STEP ook welke kosten zij bij de zorgverzekeraar kunnen terughalen. Zij denken erg met de werkgever mee. Kortom, wij zijn heel blij dat we STEP in de arm hebben genomen en gaan deze samenwerking zeker voort blijven zetten.

Dick Nijman

Dick Nijman van de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (SMZK) vertelt hoe hij de samenwerking met STEP ervaart.

De Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (SMZK) is een organisatie voor (oudere) cliënten die zorg nodig hebben in de Achterhoek en Lochem. SZMK heeft vestigingen in Aalten, Beltrum, Bredevoort, Groenlo, Lichtenvoorde, Lochem en Winterswijk.

Onder leiding van Annelou Geessinck vormen  Dick Nijman  als arbeidsdeskundige en  Wilma Heuterman als bedrijfsarts samen de eigen bedrijfsgezondheidsdienst.

De eigen bedrijfsgezondheidsdienst ondersteunt de leidinggevenden en de werknemers van SZMK  in de breedste zin van het woord bij het te voeren verzuim- en preventiebeleid.

 

Goede resultaten

De samenwerking tussen SZMK en STEP is in 2010 van start gegaan door het insturen van individuele medewerkers met fysieke klachten. De medewerkers worden door de instructeur van STEP, in de meeste gevallen door John Eekelder in Lichtenvoorde, individueel begeleid. De resultaten van deze begeleidingen zijn goed.

 

Ook werkplekbezoeken en groepsgewijze trainingen

Een onderdeel van de begeleiding was een werkplekbezoek op de locatie waar de medewerker werkzaam was. Een vaak gehoorde kreet van de collega’s was dan: “maar dat moeten wij ook anders gaan doen” of “jammer dat we dit niet eerder hebben geweten” en “wanneer krijgen wij deze training”. Op basis van de goede resultaten, de signalen vanaf de werkvloer en de fysieke problematiek is besloten de samenwerking met STEP te intensiveren.

verzuimpreventie, in company training fysieke belasting bij van EdeNico van Egmomd en Ruben van Dijk vertellen over de STEP In company training bij Van Ede International Moving

Bij Van Ede International Moving in Wassenaar vond de ééndaagse incompany training Fysieke belasting van Verhuiscollege plaats. De ervaringen van Nico van Egmond en Ruben van Dijk zijn goed.

 

 

Nico van Egmond, goede cursus met 8,3 als cijfer

Een deel van de cursus ging ook in op de theorie van fysieke belasting en hoe verhuizers dit het beste in de praktijk kunnen toepas­sen. De trainer liet dat ook op een beeldscherm aan de cursisten zien. Daarna hebben ze zelf geoefend en werden ze eventueel gecorrigeerd. De verhuizers werden zich tijdens de cursus bewust van de gevolgen voor hun lichaam door de manier van tillen. Uit de enquête achteraf onder de cursusdeelnemers bleek dat zij allemaal enthousiast en positief waren over de cursus, meer dan vooraf verwacht. Gemiddeld gaven zij de cursus een 8,3. Voor de sfeer was de cursusleiding heel bepalend en die was prima. Deelname aan de cursus met zo’n groep was dan ook goed voor de teambuilding.’

 

Ruben van Dijk, goede tiltechnieken

Ruben is administratief mede­werker bij Van Ede, heeft meegedaan aan de cursus. Hij gaat soms mee met verhuizingen en werkt af en toe in de loods. Goed tillen is ook voor hem belangrijk. Hij vond de cursus dan ook erg nuttig. ‘Het is heel goed om nieuwe inzichten op dit gebied te vernemen en hierop je tiltechniek aan te passen’, vertelt hij. ‘Tillen en zitten moet je zoveel mogelijk in een natuurlijke stand met een rechte onderrug doen. Anders  wordt de druk op je ruggengraat te groot Bovendien kunnen collega’s elkaar bij het tillen in de gaten houden en indien nodig elkaar corrigeren. Daar heeft uiteindelijk iedereen belang bij.


Erna Roberst, aannemingsbedrijf Draaisma Apeldoorn, HR manager


fysieke klachten

We zijn bezig met een bedrijfsbreed preventie project met STEP Nederland.

 

“Met de begeleiding van STEP zijn we fysieke klachten een stap voor.”

 • Direct advies nodig?

  Telefoon nr: 074 250 28 28

  E-mail: step@step.nl

  Of vul het contact formulier in
 • Direct advies nodig?

  Telefoon nr: 074 250 28 28

  E-mail: step@step.nl

  Of vul het contact formulier in
 • Direct advies nodig?

  Telefoon nr: 074 250 28 28

  E-mail: step@step.nl

  Of vul het contact formulier in
 • Meer info over werkzaamheden STEP Nederland vindt u onder deze link