Nekhernia’s, zijn wetenschappers hun gezonde verstand kwijt?

1. Als lumbale hernia’s slechts 2,8 maal zoveel voorkomen bij astronauten en men dit vooral wijt aan versterkte hydratie van de nucleus pulposus en verhoogde belastingen van de dorsale annulus fibrosus in flexiehoudingen (1).

2. En men geeft in het verlengde daarvan ook waarschuwingen voor
hoge belastingen in flexiehoudingen voor het normale dagelijkse leven met name in situaties waar er extra hydratie van de nucleus plaatsvindt (in de ochtend en bij langdurige bedrust om medische redenen).

3. Hoe kan het dan dat een keur van vooraanstaande wetenschappers het mechanisme van verhoogde belastingen in flexiehoudingen niet ziet bij de cervicale wervelkolom. Citaat uit de European Spine Journal, 18 April 2015.

Voor de cervicale IVD’s, is de database echter zo beperkt dat wij geen waarschijnlijk mechanisme kunnen aangeven en geen richtlijnen voor preventie kunnen aanbevelen.

 

Dit terwijl de volgende gegevens uit de wetenschap bekend zijn:
1. Nekhernia’s bij astronauten 21.4 maal zo vaak voorkomen als in een controle populatie (2).rugklachten, nekklachten en hydratie nucleus

2. Het risico op nekhernia’s bij astronauten in het eerste jaar na hun terugkeer 35.9 maal zo groot is als in een controle groep (2).

3. Af te leiden is uit onderzoek van Wing (3) dat de verlenging cervicaal door bedrust 20% is van totale verlenging. Dit zal voor astronauten niet anders zijn, hetgeen betekent dat de nekverlenging  door nucleushydratie bij astronauten 1 cm zou bedragen.

Lees meer en literatuur

Nekklachten, STEP boek voor leken

Zijn wetenschappers hun gezonde verstand kwijt

  • Direct advies nodig?

    Telefoon nr: 074 250 28 28

    E-mail: step@step.nl

    Of vul het contact formulier in