STEP begeleiding bij Whiplash

 

Ziek zijn of klachten hebben is nooit fijn. Niemand wil onnodig in zijn/haar bed liggen. Ook voor het bedrijf is het niet fijn als mensen langere tijd niet op het werk kunnen komen. Daarom is er een gezamenlijk belang om te proberen ongevallen te voorkomen of in geval van problemen te helpen die zo snel en zo goed mogelijk op te lossen. Naast begeleiding door bijvoorbeeld een bedrijfsarts hebben bedrijven ook samenwerkingsafspraken met gespecialiseerde organisaties die kunnen adviseren hoe problemen voorkomen of verholpen kunnen worden.


Een ernstig probleem bij bijvoorbeeld verkeersongevallen zijn de nek- en rugklachten die in ernstige situaties zelfs over kunnen gaan in zogenaamde whiplashklachten. Hoofdpijn, duizeligheid, klachten aan de rugwervel het kunnen allemaal symptomen zijn. Soms kan dat weken of maanden duren. Het is in dat geval belangrijk om zo snel mogelijk goede begeleiding te krijgen. Ook een foute werkhouding achter de computer kan de oorzaak zijn. Het onderhouden van bestaande klachten of het terug krijgen van klachten, zoals bijvoorbeeld de pijnlijke muisarm. Hoe staat je stoel en hoe zit je erop?


STEP kan door bedrijven worden ingeschakeld worden om medewerkers te helpen. Bijvoorbeeld medewerkers die door een ongeluk klachten hebben en die daarvan moeten herstellen. Deze medewerkers kunnen er veel baat bij hebben als ze snel leren, hoe veilig om te gaan met hun blessure, hierdoor kan de genezing van de klachten aanzienlijk worden versneld. Veel rugklachten, RSI klachten en nekklachten zouden zijn te voorkomen door middel van scholing op de werkvloer als mensen leren om hun lichaam veiliger te gebruiken, bijvoorbeeld door anders te gaan tillen of anders en gevarieerder te gaan zitten. Veilig lichaamsgebruik is overigens niet alleen nuttig om klachten te voorkomen maar vooral ook om bestaande klachten snel te reduceren door het geblesseerde lichaamsdeel veilig en verantwoord te gebruiken. Als je dingen op een verkeerde manier doet zet onnodig veel belasting op je wervels en kost het meer energie dan nodig en wenselijk is. Dat geldt bijvoorbeeld voor rugklachten bij het met een ronde rug bukken en tillen en voor nekklachten bij het met het hoofd voorovergebogen zitten. De rug- en nekwervels hebben een heleboel functies, ze zorgen niet alleen voor stevigheid en beweeglijkheid van je lichaam, maar zijn ook de transportbaan voor de zenuwen. Daarom zie je ook dat rug- en vooral ook nekklachten op het hele lichaam betrekking kunnen hebben.


“Whiplash is wat we noemen een ‘zweepslag’ of ‘nekverzwikking'”. Door de klap word je heen en weer geslingerd en buigt je hoofd meer dan normaal en sneller dan normaal voor- of achterover of naar de zijden. Daardoor komt er extreem veel druk en kunnen wervels of de kraakbeenachtige tussenwervels die de verbinding vormen tussen de wervels beschadigd raken. Dat is vergelijkbaar met enkelbanden die te veel uitrekken bij een verzwikking. Als die scheuren moet dat ook langzaam genezen en doet het pijn als je verkeerde oprekbewegingen maakt, die je dan ook graag voorkomt. Gelukkig gaan de klachten bij 95% van de mensen met “nekverzwikking of enkelverzwikking” weer helemaal over.


Echter bij zowel enkelverzwikkingen als “nekverzwikkingen” zijn er ook regelmatig mensen die klachten blijven houden, de verzwikking is dan schijnbaar ernstiger geweest en er kunnen restklachten blijven bestaan. Juist om die restklachten te voorkomen is het belangrijk om bijvoorbeeld in de eerste weken na het ongeluk een nekkraag te dragen die je hoofd kan steunen en de nekbanden niet worden opgerekt. Op die manier forceer je niet wat net aan het genezen is, maar krijgt het lichaam de kans om helemaal te genezen. Bovendien leer je dan ook om je hoofd veilig te bewegen. Je moet leren je nek rechter te houden en niet meer te buigen naar pijnlijke standen. Door zo’n kraag besef je beter hoe bewegelijk je bent met je hoofd en dus ook hoe belangrijk het is om het te ontzien als het niet nodig is om niet te bewegen naar pijnlijke standen.


Bedrijven kunnen hun medewerkers, die bijvoorbeeld bij een ongeluk betrokken zijn geweest door STEP deskundig laten begeleiden bij het herstelproces.