• Gegarandeerd 30% minder verzuim door preventie fysieke overbelasting

  In veel branches is preventie fysieke overbelasting een groot probleem en daarmee ook de duurzame inzetbaarheid. Verzuim is vaak langdurig en de re-integratie wordt steeds lastiger. Het voorkomen van fysieke problemen is beter dan genezen.

  Wij leveren altijd maatwerk, elke organisatie is anders en heeft andere behoeften.

  Met de implementatie van de unieke STEP aanpak – preventief scholen van uw medewerkers voor er klachten zijn en direct een STEP Instructeur erbij als er klachten zijn – garanderen wij een verzuimdaling van 30% op het bestaande verzuim met betrekking tot fysieke klachten.

  Ook het aanvragen van ondersteunende ESF subsidies voor de implementatie van ons STEP Intern Programma “duurzame inzetbaarheid” kunnen wij voor u verzorgen.

  Bijzonder in onze aanpak is het onderzoek met de BodyGuard waarmee de fysieke belasting exact in kaart kan worden gebracht. Dit BodyGuard onderzoek kan ook een belangrijke basis zijn voor de implementatie van het STEP Intern programma.

  De BodyGuard

  preventie fysieke overbelasting met de BodyGuardDe BodyGuard is een in samenwerking met STEP ontwikkeld hulpmiddel dat inzicht geeft in de fysieke belasting van bijvoorbeeld rug, nek en schouder.  Met de BodyGuard meten wij exact hoe (on)veilig uw gebruik van rug, nek of schouder is.

  Hoe werkt dit?

  De BodyGuard bestaat uit een sensordraad en een kastje dat in verbinding staat met de computer. De sensor geeft bijvoorbeeld de mate van buiging van de rug en nek weer, wat de meest risicovolle positie is voor de rug of nek. Wanneer er dus een rug- of nekbuiging wordt gemaakt zal dit aan de computer door worden gegeven. De computer maakt hier in real time een grafiek en film van.  Zo kan de STEP instructeur precies aangeven waar het mis gaat, hoe dit het beste gecorrigeerd kan worden en wat het gevolg is van deze correctie. Voorbeelden van een grafiek en film met de BodyGuard kunt u zien op de pagina meer over de BodyGuard.

  Vier pijlers illustreren de STEP aanpak

   

  De eerste pijler bij preventie fysieke overbelasting, prventie fysieke overbelasting met bodyguard en ghtonderzoek op de werkvloer:

  STEP komt op de werkvloer langs. Daar inventariseren wij met de BodyGuard de knelpunten en maken we een audit veilig lichaamsgebruik.

  Verwar dit niet met een RI&E of een gebruikelijk onderzoek naar arbeidsomstandigheden. Wij kijken hoe veilig uw werknemers omgaan met de dagelijkse (werk)omstandigheden en leveren hier een frisse blik op.

  Aangezien het leven gemiddeld bestaat uit 40 uur werk en 128 uur vrije tijd is de inbreng van de werknemer met de beheersing van veilig lichaamsgebruik van primair belang om uitval en klachten te voorkomen.

  Op basis van onze audit veilig lichaamsgebruik en de gevonden knelpunten doen wij een voorstel voor het verbeteren van uw situatie, deze verbeteringen maken wij altijd meetbaar. Hetzij in termen van verandering van gedrag hetzij in toename van de inzetbaarheid.

  Onderzoek op kantoor, WerkPlekAnalyse Kantoor

  Een STEP WerkPlekAnalyse Kantoor is een werkplekvoorlichting en -scholing op de werkplek van de medewerker zelf.

  Het doel van het bezoek is de toename van kennis over het optimaliseren van de werkplek om veilig lichaamsgebruik toe te kunnen passen. Ook worden de risicofactoren met betrekking tot rug-, nek-, schouder- en armklachten geanalyseerd. Dit geeft de medewerker inzicht in zijn eigen mogelijkheden om klachten te voorkomen.

  Het toepassen van veilig lichaamsgebruik op de werkplek wordt getoetst en doorgenomen. De STEP instructeur besteedt aandacht aan goede en minder goede zit- en werkhoudingen en geeft tips over hoe de werkzaamheden op een veilige manier uitgevoerd kunnen worden. Ook veilig en onveilig lichaamsgebruik in de thuissituatie krijgt aandacht.

  Verder wordt aan de hand van ergonomische metingen kort geïnventariseerd of de werkplek voldoet aan de wettelijke eisen.

  Waar mogelijk worden de ergonomische omstandigheden ter plekke aangepast. 

  De tweede pijler bij preventie fysieke overbelasting, groepsgewijs preventief trainen:

  preventie fysieke overbelasting met toolbox groepsgewijze trainingDe tweede pijler is het groepsgewijs preventief trainen van medewerkers met onze programma’s BackPerfect®, RSI Perfect® of BlessurePerfect®. Ook kunnen we vooral uw leidinggevenden trainen met ons STEP Intern programma “duurzame inzetbaarheid”. De medewerkers en/of leidinggevenden worden  voorgelicht over en bewust gemaakt van veilig en onveilig lichaamsgebruik in hun werk- en thuissituatie. Daarnaast wordt hen daadwerkelijk veilig lichaamsgebruik aangeleerd waarmee zij toekomstige klachten kunnen voorkomen en zij bij beginnende klachten direct maatregelen kunnen nemen om deze te doen verdwijnen. De groepsgewijze trainingen kunnen worden gegeven in verschillende modules, bijvoorbeeld 2 x een dagdeel van 3 uur. Ook Toolboxen en Workshops On The Job, waarbij nauwelijks werkonderbreking is, zijn mogelijk. Bij de groepsgewijze trainingen worden moderne in eigen beheer ontwikkelde hulpmiddelen gebruikt, een voorbeeld is het STEP Rugalarm, zie de film hieronder en de site tillen.nl

  Peventief trainen met STEP Intern

  In ons STEP Intern programma “duurzame inzetbaarheid” leren wij de leidinggevenden kennis over te dragen op de medewerkers en krijgen zij de beschikking over de STEP Trainingsprogramma’s en professionele educatieve hulpmiddelen ontwikkeld door STEP Nederland.

   


  preventie fysieke overbelasting met preventie in BedrijfDe derde pijler bij preventie fysieke overbelasting, Preventie In Bedrijf
  :

  De derde pijler is het oplossen van al bestaande klachten zonder dat er uitval is opgetreden. Het is hierbij zeer belangrijk dat de klachten worden gesignaleerd op de werkvloer. Wij hebben voor het voorkomen van uitval diverse diensten, zoals meerdere individuele trajecten, Preventie In Bedrijf (hierbij is STEP aanwezig op de werkvloer) en STEP Intern (opleiden werknemers tot preventie medewerker). Bij deze diensten is er een belangrijke rol weggelegd voor het bedrijf zelf en haar leidinggevenden.

  Subsidies

  Voor de STEP groepsgewijze programma’s gericht op “duurzame inzetbaarheid” kunnen wij ondersteunende subsidies voor u aanvragen.

  preventie fysieke overbelasting met individuele scholing bij klachten

  De vierde pijler bij preventie fysieke overbelasting, individuele training bij klachten


  De vierde is de individuele training bij uitval met onze programma’s BackPerfect®,  RSI Perfect® en BlessurePerfect® Individueel. Helaas wordt uitval niet altijd voorkomen. Het is bij uitval belangrijk dat uw werknemer vanaf dag 1 veilig beweegt. Dit zal het herstel en de inzetbaarheid bevorderen. Na uitval is kans op herhaling groot, met het aanleren van veilig lichaamsgebruik wordt dit risico oom sterk verminderd. Indien de klachten, zoals bijvoorbeeld rugklachten, ernstig zijn, dan zullen wij met borging de werknemer gedurende een langere periode blijven volgen – ook op het werk – en zo het veilige lichaamsgebruik blijven stimuleren en hiermee de preventie van herhaling voorkomen.

   

   STEP Perfect In Preventie fysieke overbelasting

  STEP zorgt voor preventie van fysieke klachten
  STEP zorgt voor preventie van uitval bij bestaande fysieke klachten
  STEP zorgt voor preventie van verzuim bij uitval door fysieke klachten
  STEP zorgt voor preventie van herhaling van fysieke klachten

 • Testimonials

  Lees onze bijzondere klanten reacties van werkgevers en werknemers en wat STEP voor hen heeft kunnen betekenen.
  lees meer
 • Direct advies nodig?

  Telefoon nr: 074 250 28 28

  E-mail: step@step.nl

  Of vul het contact formulier in