Podologie, voetklachten

podologie en fysiotherapie

Boek podologie en fysiotherapie

Bij voetklachten en klachten van het bewegingsapparaat die samenhangen met de voet, zoals bijvoorbeeld knie- en rugklachten zijn eenvoudige podologie aanpassingen vaak zinvol.

STEP Nederland heeft jarenlange ervaringen in het maken van deze aanpassingen en het taxeren van de noodzakelijkheid van podologische aanpassingen bij rugklachten, knieklachten en heupklachten.

Met diverse professionele onderzoeksapparatuur, zoals podoscoop, podoscanner en balansplatform en zwaartepuntsplatform, kunnen de klachten professioneel geobjectiveerd worden.

Podologische aanpassingen kunnen ook nuttig zijn bij andere klachten dan voetklachten, bijvoorbeeld bij knieklachten door hardlopen, bij rugklachten door een bekkenscheefstand of bij knieklachten door slijtage. Met de aanpassingen wordt de dan belasting en de daarmee samenhangende klachten gunstig beïnvloed.

STEP Nederland geeft ook al een tiental jaren cursussen voor fysiotherapeuten die vertrouwd willen raken met podologie en voetklachten. Het onderwerp podologie komt anmenlijk niet aan de orde in de opleiding tot fysiotherapeut.

Meer over STEP Nederland en podologie vind je in het boek Podologische Fysiotherapie

STEP Nederland ontwikkelde ook de klitbandpodologie, een vorm van podologie bij voetklachten, waarmee zeer snel zooltjes gemaakt en getest kunnen worden. Door het klitband kunnen aanpassingen gemakkelijk van plaats worden veranderd als dat nodig blijkt. Bij veel blessures van knie en voet zijn maar tijdelijke aanpassingen nodig, met klitbandpodologie kunnen dan heel goed tijdelijke en goedkope aanpassingen worden gemaakt.

podologie drukpijn onder de voet

podologie, verminderen drukbelasting onder de voet

STEP Nederland ontwikkelde voor enkelverzwikkingen nieuwe braces, wigzooltjes, wighakken en speciale voorlichtingsboekje, die snelle werk- en sporthervatting mogelijk maken en waarmee herhaling van een verzwikking voorkomen wordt.
Ook ontwikkelde STEP Nederland  een speciaal balansplatform dat de stabiliteit van de enkel exact kan meten en ook kan meten hoe lang de enkelbrace nog gedragen moet worden.

Meer info over de Snel Herstel cursussen van STEP vindt u onder de link STEP Snel Herstel Cursussen.

Patiëntenverhalen over STEP en podologie bij voetklachten

Beter met voorvoetklachten:

Eenvoudige aanpassing leidt direct tot resultaat.

 

STEP wetenschap en podologie

podologie, balanstraining vaak nuttig

podologie, balanstraining vaak nuttig bij enkel- en voetklachten

Wetenschappelijke info de holvoet en bescherming bij daarbij.

– Podologische fysiotherapie

– Podologische indicaties.

– De voet biomechanica en anatomie

– Literatuurlijst podologische klachten