Iedere werknemer heeft te maken met fysieke belasting. Spieren en gewrichten in rug, schouders en armen kunnen overbelast raken. Ook kan er sprake zijn van onderbelasting door te weinig bewegen of te lang zitten.

Werknemers die elke dag voorwerpen tillen of dragen hebben bijvoorbeeld een grote kans op (blijvende) rugklachten. Het is daarom belangrijk om deze vorm van fysieke belasting zo veel mogelijk te beperken of in elk geval op een verantwoorde manier uit te voeren. Werkgevers zijn verplicht om maatregelen te treffen zodat werknemers veilig kunnen tillen en dragen.

STEP Nederland geeft al tientallen jaren en in alle branches cursussen veilig rug- en lichaamsgebruik. Praktische cursussen gericht op preventie van fysieke klachten en duurzame inzetbaarheid.

fysiek belasting verbeteren met veilig rug- en lichaamsgebruik

E-health en E-learning

De cursussen worden zeer goed gewaardeerd en zijn voorzien van E-health. De E-learning modules kunnen voor en na de cursus worden ingezet.

De E-learning modules zijn voorzien van een voice over en van kennistoetsen aan het begin en en het eind. De werknemer krijgt persoonlijk en overzichtelijk bericht van de uitslagen van de kennistoets. Men kan tot 3 maanden na de cursus gebruik maken van de E-learning module.

Deze combinatie van cursustheorie, fysieke training en professionele E-health zorgt voor goede implementatie van veilig rug- en lichaamsgebruik in de organisatie.

De implementatie kan nog worden geoptimaliseerd door ergocoaches in het bedrijf op te laten leiden door STEP Nederland. De ergocoaches kunnen zelf cursussen veilig rug- en lichaamsgebruik geven in het bedrijf. De ergocoaches kunnen het toepassen van veilig rug- en lichaamsgebruik in het bedrijf bevorderen.

STEP diensten

Naast de groepsgewijze cursussen  biedt STEP Nederland  ook diverse  andere diensten aan gericht op de preventie van overmatige fysieke belasting. Bijvoorbeeld de individuele cursussen veilig rug- en lichaamsgebruik. Als er sprake is van fysieke klachten bij een werknemer kan deze binnen 24 uur terecht bij een STEP Instructeur. De  STEP Instructeur zorgt dat er voor dat direct veilig rug- en lichaamsgebruik wordt gerealiseerd en de overmatige fysieke belasting tijdens het herstel wordt voorkomen.

Met deze combinatie van preventieve groepsgewijze training en de directe individuele training bij fysieke klachten kan het verzuim door overmatige fysieke belasting flink worden teruggedrongen. Verder wordt de duurzame inzetbaarheid er sterk door bevorderd.