Beter met STEP ZelfZorg, 2
Voorbeeld 1, Polsklachten
55-jarige verzorgende met beiderzijds polsklachten, ze gaf aanvankelijk aan: “doof gevoel in de armen en met name de handen”.
Ze sliep erg slecht door deze klachten. Ze werd met fysiotherapie behandeld, de fysiotherapeut dacht aan TOS (Thoracic Outlet Syndrom), ze kreeg massages, behandelingen door een manueel therapeut, medicatie en Dry Needling, dit hielp echter onvoldoende.
De STEP ZelfZorg oplossing
Tijdens de intake bleek vooral vooroverbuiging van de polsen de klachten te provoceren. Ik heb haar voorlichting gegeven over CTS (Carpaal Tunnel Syndroom) en duidelijk gemaakt dat er vooral te veel druk op een zenuw ontstaat door polsbuigingen en dat steeds hernieuwde druk op de zenuw door polsbuigingen voorkomen moet worden, opdat het herstel ongestoord kan plaatsvinden.
Om overmatige polsbuigingen te voorkomen heb ik haar twee polsbraces aangemeten die het vooroverbuigen van de pols afremmen. Daarnaast het advies gegeven om te koelen bij veel klachten. De nachten werden al snel beter. En na een maand waren haar klachten bijna helemaal verdwenen.
Voorbeeld 2, Voetklachten
26-jarige chauffeur met voetklachten na een trauma.
Deze man heeft een elektrische pompwagen op zijn voet gehad met als gevolg een flinke wond, veel zwelling, maar gelukkig geen fractuur. Diagnose in het ziekenhuis: zwaar gekneusd. In zijn grote teen had hij pijn, tintelingen en gevoelsstoornissen. Hij liep mank, want hij kon zijn voet niet normaal afwikkelen, dat was te pijnlijk onder zijn voorvoet.
De STEP ZelfZorg oplossing
Een Orliman gel voetbed ter vermindering van de drukbelasting onder de voet gaf direct verlichting tijdens lopen. Daarnaast oefeningen om de belastbaarheid te verbeteren en na drie afspraken (in één maand) had hij weinig tot geen klachten meer.
De STEP ZelfZorg oplossing
Ze had al snel baat bij het STEP ZelfZorg beleid, de combinatie van:
1. het geven van ontlastende hangoefeningen voor thuis;
2. het geven van voorlichting over haar klachten met het STEP rugboek, Filmservice en E-learning;
3. het aanleren van veilig ruggebruik met de STEP GewichtHeffersTechnieken, vooral ook ‘s ochtends;
4. het toepassen van een zitsteun, een beschermend hulpmiddel om onveilige rugbelastingen te voorkomen.